Aν θες να σαι ηγέτης, μάθε να ακούς.

Aν θες να σαι ηγέτης, μάθε να ακούς.

Aν θες να σαι ηγέτης, μάθε να ακούς. 1200 630 Δημήτρης Σαββίδης

Η ικανότητα να ακούει, είναι η σημαντικότερη ικανότητά για έναν ηγέτη.

Η ικανότητα να ακούει είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που μπορεί να ανατπτύξει ένας ηγέτης. Είναι η βάση πολλών άλλων δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών που αναδεικνύουν έναν ηγέτη. Ωστόσο, είναι μια σκληρή δεξιότητα να αναπτύξει κάποιος, καθώς απαιτεί να είμαστε πιο παρόντες, προσεκτικοί, αφοσιωμένοι, ανοιχτοί και ευέλικτοι. Οι καλές δεξιότητες ακρόασης σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, εξαιτίας της υπερφόρτωσης των πληροφοριών και της συντομότερης προσοχής, γίνονται γρήγορα απειλούμενο είδος. Το να ακούει κανείς περιλαμβάνει την αποκοδικοποίηση και την κατανοήση μη λεκτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Συχνά περιλαμβάνει την κατανοήση όσων δεν λέγονται.

Πολλοί από εμάς κάνουμε το σφάλμα να αρχίσουμε μια συζήτηση και να θέσουμε μια σκέψη ή μια ερώτηση, αλλά δεν δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι άλλοι γιατί δεν σταματάμε ποτέ να μιλάμε ή είμαστε τόσο απασχολημένοι που διατυπώνουμε την απάντησή μας αυτό που υποθέτουμε ότι θα πουν. Μην ακούτε μόνο με το εξωτερικό αυτί αλλά με το εσωτερικό αυτί. Ακούστε με την πρόθεση να ακούσετε και να κατανοήσετε.

“Το πιο σημαντικό πράγμα στην επικοινωνία είναι να ακούει κανείς τι δεν λέγεται. ” – Peter Drucker

Η ακοή αποτελεί τη βάση καλών σχέσεων. Γιατί; Επειδή δείχνει ότι νοιάζεστε. Η ενσυναίσθηση και η σωστή ακρόαση πάνε χέρι-χέρι. Δεν μπορείτε να εμφανίσετε ενσυναίσθηση ή συναισθηματική νοημοσύνη αν δεν ακούσετε. Η ποιότητα της ακρόασής μας καθορίζει την ποιότητα της επιρροής μας. Οι εργαζόμενοι θέλουν να ακουστούν και θέλουν να γίνουν σεβαστοί. Η σωστή ακρόαση μεταδίδει αυτό το είδος σεβασμού και χτίζει την εμπιστοσύνη. Αυτό οδηγεί σε πιο παρακινημένα και δεσμευμένα μέλη της ομάδας.

Κατά μέσο όρο, διατηρούμε μόνο το 25% αυτών που ακούμε, πράγμα που οφείλεται στην απασχολησιμότητά μας και στην έλλειψη δεξιοτήτων ακρόασης. Ποιος είναι ο λόγος ομιλίας σας προς ακρόαση; Η ακρόαση είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη κατανόηση των καταστάσεων. Χωρίς αυτή την πλήρη κατανόηση, μπορεί κανείς εύκολα να σπαταλήσει τον χρόνο του καθενός λύνοντας το λάθος πρόβλημα ή απλώς αντιμετωπίζοντας ένα σύμπτωμα, όχι τη βασική αιτία.

Η ελληνική εταιρεία στην οποία εργάστηκα πλήρωσε ακριβά το τίμημα για τον ηγέτη που αρνήθηκε να ακούσει.  Ένας ηγέτης αυταρχικός που λειτουργούσε σε μια φούσκα αγνοώντας όσα είχαν να του πουν οι γύρω του.Το αποτέλεσμα: ικανότατα στελέχη να παραιτηθούμε με την πρώτη ευκαιρία (ΒΙΝΤΕΟ).  Όσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία σας, τόσο περισσότερο πρέπει να είστε σε επαφή με νέες απόψεις και προοπτικές και να υποδεχτείτε τα έντιμα σχόλια. Η ακρόαση είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζετε τις ανάγκες των γύρων σας και να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη στρατηγική. Η γνώση των σκέψεων των γύρω μας είναι απαραίτητη για να παίρνουμε καλά ενημερωμένες αποφάσεις και να κατευθύνουμε την επιχείρηση, την ομάδα, τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι καλοί ηγέτες είναι ενεργοί ακροατές.

“Οι ηγέτες που δεν ακούνε τελικά θα καταλήξουν να περιβάλλονται από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να πουν.” – Andy Stanley

Δεν είναι μυστικό ότι η γνώση και η σοφία δεν κερδίζονται μιλώντας, αλλά ακούγοντας. Η ακοή περιλαμβάνει την ακρόαση αυτής της “ακόμα εσωτερικής μικρής φωνής”. Εάν κάτι δεν πάει καλά, απλά μην προσπαθήσετε να το δικαιολογήσετε. Ακόμα κι αν ξεφύγετε για κάποιο χρονικό διάστημα, το τίμημα τελικά θα πληρωθεί. Η αληθινή ακεραιότητα αρχίζει με ακρόαση.

Ως ηγέτης, η δουλειά σας είναι να ενθαρρύνετε τους άλλους γύρω σας να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς χωρίς αρνητικές συνέπειες. Η ακρόαση οδηγεί σε προσωπική ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη. Εάν δεν ακούτε, δεν θα μεγαλώσετε. Επιπλέον, όταν οι συνεργάτες, οι εργαζόμενοι ή οι πολίτες προσφέρουν τις ιδέες τους και τις διαφορετικές απόψεις τους – να είστε ανοιχτόμυαλοι. Είναι πάντα σημαντικό να ακούτε τα μέλη της ομάδας σας. Η πραγματικότητα της ομάδας είναι συχνά πολύ διαφορετική από αυτή που μπορεί να σκεφτείς εσύ.

Η κακή επικοινωνία έρχεται με πολύ ακριβό τίμημα. Αντιπροσωπεύει τις ομάδες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες που χάνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο. Οι ομάδες, οι επιχειρήσεις και τις χώρες που παραμένουν ισχυρές σε αυτήν την εποχή, κατανοούν την ανάγκη να αγκαλιάσουν την αλλαγή και τη συνεχή βελτίωση. Περισσότερο από ποτέ, οι ηγέτες θα πρέπει να κατακτήσουν την ικανότητα του “ΗΓΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΩ”. Η επιτυχία κάθε ομάδας  θα εξαρτηθεί από αυτό!

— Να σαι γερός εύχομαι… #destothetika

?⬆Μπορείς να μοιραστείς το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ ?⬆

?⬆Μπορείς να μαθαίνεις νέα μου εδώ ?⬆