Οι ηγέτες εμπνέουν, δεν απειλούν!

Οι ηγέτες εμπνέουν, δεν απειλούν!

Οι ηγέτες εμπνέουν, δεν απειλούν! 1200 630 Δημήτρης Σαββίδης

Όλοι μας είχαμε ένα  αφεντικό τύραννο κάποια στιγμή.

Αλλά πόσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί για να έχουμε ένα πραγματικά άξιο ηγέτη; Ακόμα κι αν έχετε, είναι σπάνιες. Αλλά, υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που φαίνεται να χαρακτηρίζουν τους σπουδαίους ηγέτες σε κάθε τομέα, επομένως αν προσπαθείτε να είστε ο καλύτερος διαχειριστής ή αναζητάτε έναν ηγέτη, εδώ είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε κατά νου.

Η ηγεσία δεν είναι θέση ή τίτλος, είναι δράση και παράδειγμα. ” – Cory Booker

-‘Εμπνευση . Εχουν ως αξία τους την “έμπνευση” . Αναδεικνύουν το καλύτερο εαυτό στους υπαλλήλους τους. Δεν κάνουν μικροπολιτική. Δημιουργούν μια θετική κουλτούρα στο χώρο εργασίας και δίνουν στους ανθρώπους φτερά να πετάξουν.

-Ακεραιότητα. Είναι σπουδαίο να αναζωογονεί κανείς τους εργαζόμενους με μια ομιλία, αλλά πραγματικά μπορεί να κάνει τους υπαλλήλους να τον εμπιστεύονται είναι κάτι ακόμα σπουδαιότερο. Οι άξιοι ηγέτες είναι αξιόπιστοι. Είναι υπεύθυνοι. Αναμένουν από όλους να αναλάβουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους, κυρίως για τον εαυτό τους.

-Ταπεινότητα. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν περιβάλλουν τον εαυτό τους με «γλύφτες υπαλλήλους». Δεν χρειάζονται κανέναν να τους καλλιεργεί και να τους ποτίζει το “εγώ” τους. Αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες να βοηθήσουν και να υπηρετήσουν άλλους.

-Ενσυναίσθηση. Οι ηγέτες που κατέχουν αυτό το γνώρισμα δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα νούμερα, αλλά τους άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τα νούμερα. Κατανοούν τις ανάγκες των εργαζομένων τους.

-Λήψη αποφάσης. Είναι πάντοτε υπεύθυνοι για τη λήψη των αποφάσεων. Χαιρετίζουν την ειλικρινή επικοινωνία με τους εργαζόμενους, την συνεχή ανατροφοδότηση και δεν φοβούνται να αναζητήσουν διαφορετικές απόψεις.

-Υποστήριξη. Επενδύουν σε ανθρώπους. Τέτοιοι ηγέτες ωθούν τους εργαζομένους να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν. Συνιστούν και παρέχουν ευκαιρίες στο προσωπικό να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του.

-Χιούμορ. Η εκτέλεση μιας επιχείρησης δεν είναι αστείο, αλλά ένας αληθινός ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να δει το χιούμορ στα πράγματα. Κατέχουν πάντα το σεβασμό αλλά δεν στερούνται από χιόμορ. Φροντίζουν να κάνουν τους υπαλλήλους τους να αισθάνονται άνετα, ειδικά σε τεταμένες καταστάσεις. Έχουν μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.

-Εκτίμηση. Εκτιμούν τους υπαλλήλους. Το πάθος τους είναι οι άνθρωποι. Κάνουν όλους τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή, να νιώθουν πολύτιμοι. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν έναν προϊστάμενο που τους εκτιμά πραγματικά, είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για να εξασφαλίσουν επιτυχή αποτελέσματα.

“Ένα καλό αφεντικό είναι καλύτερο από μια καλή εταιρεία. Ένα καλό αφεντικό θα σας πειθαρχήσει, θα σας εκπαιδεύσει, θα σας αναπτύξει. ” – Jack Ma

Ένα κακό αφεντικό μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα κακό αφεντικό θέτει την πιθανότητα ενός εργαζομένου να πάθει καρδιακή προσβολή έως και 60% . Τα υψηλά επίπεδα στρες συνδέονται άμεσα με το άγχος με την αθηροσκλήρωση, την ασθένεια των αρτηριών που με τη σειρά της προκαλεί καρδιακή νόσο. Με ποια μέσα μπορείς ένας κακό διευθυντής να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Το άγχος και το στρες που προκαλούνται από μη εφικτούς στόχους, έλλειψη υποστήριξης, αθέμιτες πρακτικές και απειλές τιμωρίας.Αυτά είναι τα μέσα.

 Υπάρχει αφθονία κακών διεθυντών στο χώρο εργασίας, οι οποίες ευθύνονται για την απόδοση των εργαζομένων σε χαμηλά επίπεδα. Οι ανίκανοι ηγέτες μπορούν να είναι τόσο καταστροφικοί όσο και αναποτελεσματικοί. Οι υπάλληλοι επιθυμούν καλό ηγέτη. Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι το 56% των εργαζομένων προτιμά να μειώσει την αύξηση κατά 10% για να παραμείνει με έναν άξιο ηγέτη. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες δεν εστιάζουν στη σημασία του σωστού ηγέτη για τη διατήρηση καλών εργαζομένων και την επίτευξη της υψηλής τους απόδοσης. Όλα τα χρήματα ή τα οφέλη στον κόσμο δεν θα ναι αρκετά για να κρατήσουν το  καλό προσωπικό εάν έχουν ένα κακό αφεντικό που κάνει τον χρόνο τους στη δουλειά άθλια.

Η ελληνική εταιρεία στην οποία εργάστηκα πλήρωσε ακριβά το τίμημα για τον ανίκανο ηγέτη που μας φέρθηκε σαν τύραννος.  Ένας ηγέτης αυταρχικός που λειτουργούσε σε μια φούσκα υποτιμώντας τον κάθε υφιστάμενο .Το αποτέλεσμα: ικανότατα στελέχη να παραιτηθούμε με την πρώτη ευκαιρία (ΒΙΝΤΕΟ).

 

Σου εύχομαι να βρεις και να γίνεις ένας άξιος ηγέτης.

— Να σαι γερός εύχομαι… #destothetika

?⬆Μπορείς να μοιραστείς το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ ?⬆

?⬆Μπορείς να μαθαίνεις νέα μου εδώ ?⬆