Ελλάδα σου χρωστάμε μια συγγνώμη για όσα θα περάσεις…

Ελλάδα σου χρωστάμε μια συγγνώμη για όσα θα περάσεις…

Ελλάδα σου χρωστάμε μια συγγνώμη για όσα θα περάσεις… 1200 675 Δημήτρης Σαββίδης

Πολεμάμε με έναν εχθρό αόρατο, αλλά δεν είναι ο κοροναϊός….Το παρόν άρθο έχει σκοπό να σου εξηγήσει, να σε πληροφορήσει και να σε προβληματίσει.

Αυτές τις ημέρες μεταδίδονται κατά χιλιάδες διάφορες εικασίες, φαντασιώσεις ή κάθε λογής ανακρίβειες. Όμως υπάρχει μονάχα μία αλήθεια. Αυτή την αλήθεια θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με πολλά διαγράμματα, δεδομένα, μοντέλα και πλήθος πηγών. Τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα βρεις απαντήσεις είναι τα παρακάτω:

 • Πόσα κρούσματα κοροναϊού προβλέπεται ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες;
 • Τι θα συμβεί εάν αυτή η πρόβλεψη για τα κρούσματα γίνει πραγματικότητα;
 • Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
 • Πότε ακριβώς πρέπει να δράσουμε;

Τα συμπεράσματα που θα βγάλετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο πιθανότητα θα είναι τα εξής:

Ο κοροναϊός έρχεται σε όλους μας. Έρχεται με εκθετικό ρυθμό. Σταδιακά στην αρχή, και μετά ξαφνικά αυξάνεται πολύ γρήγορα. Είναι ζήτημα ημερών. Ίσως μόνο μιας εβδομάδας ή δύο. Όταν έρθει, το σύστημα υγείας θα υπερφορτωθεί. Οι συμπολίτες μας θα νοσηλεύονται στους διαδρόμους. Οι εργαζόμενοι του τομέα υγείας θα εξαντληθούν, ή θα πάθουν υπερκόπωση. Μερικοί ίσως πεθάνουν. Θα πρέπει να αποφασίσουν ποιός ασθενής θα λάβει οξυγόνο και ποιος θα πεθάνει. Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το σενάριο είναι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών (ο αγγλικός όρος είναι social distancing) σήμερα. Όχι αύριο. ΣήμεραΤο τελευταίο σημαίνει κάθε άνθρωπος να παραμένει σπίτι του όσο περισσότερο μπορεί, ξεκινώντας από τώρα.

Κάθε νοήμων πολίτης που έχει την ικανότητα να σκέφτεται έχει την δύναμη αλλά και την ευθύνη να το αποτρέψει.

Μπορεί σήμερα να υπάρχει φόβος: Τι θα συμβεί αν αντιδράσω υπερβολικά; Θα με κοροϊδέψουν; Θα θυμώσουν μαζί μου; Θα φαίνομαι ηλίθιος; Δεν είναι καλύτερα να περιμένω πρώτα τους υπόλοιπους να δράσουν; Αλλά σε 2–4 εβδομάδες, όταν όλος ο πλανήτης θα είναι πλέον σε καραντίνα και όταν θα πληροφορηθείς για τους πρώτους γνωστούς που νόσησαν από τον ιό τότε θα κατανοήσεις πως οι λίγες ημέρες “κοινωνικής απομόνωσης” είναι το μόνο όπλο που σήμερα σώζει ζωές. Κανείς πλέον δε θα επικρίνει αυτήν την επιλογή. Αντιθέτως θα υπάρχει ευγνωμοσύνη για τον κάθε πολίτη ή πολιτικό που πήρε τη σωστή απόφαση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1. Πόσα κρούσματα κοροναϊού προβλέπεται ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες;

Ποια είναι η εικόνα των κρουσμάτων παγκοσμίως;

πηγή: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/

Στην Κίνα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εκθετικά, μέχρι που η μετάδοση του ιού αναχαιτίστηκε. Μιλώντας με Κινέζους συναδέλφους με ενημέρωναν πως απαγορεύτηκε ρητά η κυκλοφορία στις πιο ευπαθείς περιοχές. Κατ’ οίκον περιορισμός και αυστηρά μέτρα επέτρεψαν τον έλεγχο της κατάστασης σε μια χώρα με πληθυσμό άνω του ενός δις.

Σε επόμενο στάδιο όμως, ο ιός μεταδόθηκε στο εξωτερικό. Οι Κινέζοι συνάδελφοι με προειδοποιούσαν πως η Ευρώπη φαίνεται να το ‘χει πάρει αψήφιστα και πως μάλλον δεν αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πράγματι οι προειδοποιήσεις τους επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Ο ιός μεταδόθηκε ανεξέλεγκτα και τώρα πρόκειται για πανδημία την οποία κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.

Τι σημαίνει πως ο ιός πήρε διαστάσεις πανδημίας;

Ο ορισμός “πανδημία” δίνεται σε μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία. Με άλλα λόγια ο COVID-19 έχει λάβει τις διαστάσεις πανδημίας λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσής του. Γεγονός που επαληθεύεται από τα παρακάτω στατιστικά.

Ακολουθώντας πιστά τη συνάρτηση μιας εκθετικής αύξησης, τα παγκόσμια κρούσματα αυξάνονται σχεδόν κατά 1.15 – 1.20 σε σχέση με τα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας.

 

Η συμπεριφορά μιας εκθετικής συνάρτησης είναι πιο κατανοητή αν αντί για γραμμική κλίμακα χρησιμοποιήσουμε τη λογαριθμική. Έτσι η παραπάνω γραφική παράσταση των κρουσμάτων σε λογαριθμική κλίμακα παίρνει την παρακάτω μορφή. Αποτυπώνοντας τα κρούσματα σε λογαριθμική κλίμακα γίνεται αμέσως αντιληπτή η εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων. Όπως φαίνεται σε 20 ημέρες τα συνολικά παγκόσμια περιστατικά (εξαιρουμένων  εκείνων της Κίνας) αυξήθηκαν από 100 σε 1000. Ενώ μόλις σε 13 ημέρες τα 1000 περιστατικά εξτοξεύθηκαν σε 10000.  Με ελάχιστα βαθύτερες γνώσεις μαθηματικών μπορεί κάποιος να ορίσει την ευθεία γραμμική παλινδρόμηση (linear regression) και να διαπιστώσει πως περίπου ανά 16 ημέρες (σχεδόν 2 εβδομάδες) τα συνολικά περιστατικά πολλαπλασιάζονται επί 10.

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/

‘Ετσι, πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που αισθάνονται ασφαλείς σήμερα στην Ελλάδα. Με λιγότερα από 500 κρούσματα δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι πιο σοφοί με λίγη προσπάθεια μπορείτε να τους εξηγήσετε πως βρισκόμαστε απλώς ένα μήνα πίσω από τη γειτονική Ιταλία σε ότι αφορά το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Αφήνοντας ελεύθερες τις μετακινήσεις και τις καθημερινές επαφές του ελληνικού πληθυσμού σε μόλις 2 εβδομάδες θα βλέπαμε δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων, 350  → 3500. Και αν πάλι αφήναμε  το χρόνο να κυλήσει για άλλες 2 εβδομάδες, με τον κόσμο να κινείται δίχως περιορισμούς θα βλέπαμε τα κρούσματα να εκτοξεύονται στα 35000, ξεπερνώντας ακόμη και τη γειτονική Ιταλία.

Όπως προαναφέρθηκε ο ιός έχει λάβει τις διαστάσεις πανδημίας. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει φαινομενικά κάποιο ισχυρό μέσο καταπολέμησης της εξάπλωσης. Βασιζόμενοι στο ρυθμό μετάδοσης του προηγηθέντος διαγράμματος μπορεί κανείς να συμπεράνει πως χρειάζονται ίσως 81 ημέρες μέχρι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να προσβληθούν από τον ιό.

πηγή:https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια πρόβλεψη όμως δεν θα ‘ταν απόλυτα βάσιμη, διότι το φαινόμενο δεν γίνεται να αυξάνεται επ΄αόριστο. Η εκθετική αύξηση αναμένεται να επιβραδυνθεί σε κάποιο σημείο. Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι ΠΟΤΕ; Στην αρχή οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν μοιάζει με τον ιό SARS από τον οποίο προσβλήθηκαν το 2002, οχτώ χιλιάδες άνθρωποι. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται κατά πολύ όμως, πολλοί αναρωτιούνται αν ο ιός θα ‘ναι ανάλογος της ισπανικής γρίπης, από την οποία προσβλήθηκε το 1918 σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη, φτάνοντας το δείκτη θνησιμότητας στο 2.5%.

2. Τι θα συμβεί Όταν οι προβλέψεις των κρουσμάτων του κοροναϊού γίνουν Πραγματικότητα;

Λοιπόν, ο κοροναϊός είναι ήδη εδώ. Είναι κρυμμένος και αναπτύσσεται εκθετικά. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα όταν αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα; Έχοντας ήδη εμπειρία από διάφορα μέρη, είναι εύκολο να το γνωρίζουμε. Τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Hubei και η Ιταλία.

Δείκτες θνησιμότητας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ως 3.4% το δείκτη θνησιμότητας (% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό και πεθαίνουν από αυτό το αίτιο). Αυτό το νούμερο όμως είναι παραπλανητικό και θα εξηγήσουμε γιατί.

Αρχικά, εξαρτάται από τη χώρα και τη στιγμή υπολογισμού του: Για παράδειγμα 0.6% στην Νότια Κορέα και 4.4% στο Ιραν. Άρα ποια είναι η πραγματική τιμή του δείκτη; Μπορούμε να τον εκτιμήσουμε με κάποιον τρόπο έμμεσα.

Υπάρχουν δύο τρόποι υπολογισμού του δείκτη θνησιμότητας. Ο πρώτος είναι ο Θάνατοι/(Όλα τα περιστατικά) και ο δεύτερος ο Θάνατοι/(Περιστατικά που πέθαναν ή ανάρρωσαν). Στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανό να υποτιμήσουμε τη θνησιμότητα, καθώς πολλοί άνθρωποι τη στιγμή της μέτρησης μπορεί εν τέλει να πεθάνουν. Στη δεύτερη είναι πιθανό να υπερεκτιμήσουμε τη θνησιμότητα, καθώς συνήθως ο θάνατος ενός ασθενούς συμβαίνει πιο γρήγορα από την ανάρρωση κάποιου άλλου.

Αυτό που κάναμε είναι να εκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι δύο δείκτες εξελίσσονται με το χρόνο. Και οι δύο δείκτες θα συγκλίνουν στο ίδιο αποτέλεσμα όταν για κάθε περιστατικό γνωρίσουμε την έκβασή του. Ετσι, αν εφαρμόσουμε τα δεδομένα του παρελθόντος σε προγνωστικά μοντέλα , θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την τελική τιμή του δείκτη θνησιμότητας.

Στα δεδομένα βλέπουμε το εξής: Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θνησιμότητας στην Κίνα είναι ανάμεσα σε 3.6% και 6.1%. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα συγκλίνει γύρω από τις τιμές ~3.8%-4%. Αυτό είναι διπλάσιο από την τρέχουσα εκτίμηση, και 30 φορές χειρότερο (μεγαλύτερο) από το ποσοστό θνησιμότητας της γρίπης.

Παρ’ όλα αυτά θεωρείται φερέγγυος υπολογισμός γιατί συγκλίνει ακόμα και όταν υπολογίζεται μέσα από 2 εντελώς διαφορετικές καταστάσεις: Την επαρχία Hubei και την υπόλοιπη Κίνα.

Ο δείκτης θνησιμότητας της επαρχίας Hubei εκτιμάται ότι θα συγκλίνει γύρω από την τιμή 4.8%. Εν τω μεταξύ, για την υπόλοιπη Κίνα πιθανότατα θα συγκλίνει προς την τιμή ~0.9%

Αυτή τη στιγμή οι δείκτες θνησιμότητας και στο Ιράν και την Ιταλία συγκλίνουν στο εύρος 3%-4%.Το τελευταίο σχετικό παράδειγμα είναι το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess: με 706 περιστατικά, 6 θανάτους και 100 αναρρώσεις, ο δείκτης θνησιμότητας εκτιμάται ανάμεσα στο 1% και 6.5%.

Άρα τι συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε:

 • Οι χώρες που είναι προετοιμασμένες θα δουν ένα δείκτη θνησιμότητας που κυμαίνεται από ~0.5% (Νότια Κορέα) έως 0.9% (Υπόλοιπο Κίνας).
 • Οι χώρες που δεν είναι προετοιμασμένες θα δουν ένα δείκτη θνησιμότητας ανάμεσα σε ~3%-5%

Ας το θέσουμε με άλλον τρόπο: Οι χώρες που δρουν γρήγορα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων έως και 10 φορές. Και αυτό αφορά μόνο το δείκτη θνησιμότητας. Η γρήγορη αντίδραση μειώνει επίσης δραματικά τον αριθμό των κρουσμάτων, επομένως δεν χωρά αμφισβήτηση ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη.

Οι χώρες που δρουν γρήγορα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των θανάτων έως και 10 φορές.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; O λόγος είναι απλός. Ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα όσο πιο πολύ μετακινείται ο κόσμος. Κάθε συνάντηση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους διευκολύνει εκθετικά τη μετάδοση του ιού.

Παρακαλώ αποδεχτείτε τα statistics, marketing cookies για να μπορέσετε να δείτε αυτό το βίντεο

Δίχως μέτρα πρόληψης μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα νοσήσει γρήγορα. Με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης εξίσου μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα νοσήσει (θυμηθείτε , δεν υπάρχει ακόμη αντίδωτο) αλλά σε βάθος χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψην πως η αντοχή του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένη, στην πρώτη περίπτωση θα ζήσουμε σκηνές Ιταλίας (πλήρες μπλακ άουτ στο σύστημα υγείας), ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά.

Πηγή:Economist

3.Τι εννοούμε Μπλάκ Άουτ του Συστήματος Υγείας

Περίπου 20% των αρρώστων χρειάζονται νοσηλεία, 5% των αρρώστων χρειάζονται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και περίπου 1% χρειάζεται πολύ εντατική φροντίδα, με μηχανήματα όπως μηχανικοί αναπνευστήρες (σε περίπτωση διασωλήνωσης) ή Συσκευές “εξωσωματικής μεμβράνης οξυγόνωσης” ECMO (υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες συσκευές στην Ελλάδα). Η αγαπημένη μας χώρα έχει λιγότερα από 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή:https://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/desp12.pdf

Λιγότερα από τα μισά σε σχέση με την πληγείσα γειτονική Ιταλία. Με άλλα λόγια αν ο ιός αφεθεί ανεξέλεγκτος οι εικόνες που θα ζήσουμε θα ναι ολέθριες. Τεχνητά ιατρεία θα στηθούν ακόμη και σε υπαίθριους χώρους για να αντιμετωπιστεί η συμφώρηση των κεντρικών νοσοκομείων όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Related image

Ιταλία: εξωτερικά, αυτοσχέδια ιατρεία λόγω συμφώρησης των κεντρικών μονάδων.

Οι εργαζόμενοι του συστήματος υγείας στην Ιταλία χρησιμοποιούν για πολλές ώρες την ίδια στολή προστασίας γιατί δεν υπάρχουν πολλές. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αφήσουν τις μολυσμένες περιοχές για ώρες. Όταν το κάνουν, καταρρέουν αφυδατωμένοι και εξουθενωμένοι. Αλλαγές βαρδιών δεν γίνονται πια. Άνθρωποι γυρίζουν από τις άδειές τους για να καλύψουν τις ανάγκες. Άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα για την παροχή νοσηλείας εκπαιδεύονται εν μία νυκτί για να στελεχώσουν κρίσιμα πόστα. Όλοι είναι σε ετοιμότητα, πάντα.

Αυτό συμβαίνει, μέχρι να αρρωστήσουν και αυτοί. Κάτι που συμβαίνει συχνά, καθώς είναι σε συνεχή έκθεση στον ιό χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όταν αυτό συμβαίνει μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, κατά την οποία δεν μπορούν να βοηθήσουν. Στην καλύτερη περίπτωση χάνονται 2 εβδομάδες, στη χειρότερη πεθαίνουν.

Η χειρότερη κατάσταση είναι στις ΜΕΘ, όπου άνθρωποι χρειάζεται να μοιραστούν μηχανικούς αναπνευστήρες ή ECMO. Στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να μοιραστούν, έτσι οι εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές πρέπει να αποφασίσουν ποιοί ασθενείς θα τα χρησιμοποιήσουν. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

4. Τι πρέπει να κάνουμε;

Επιπέδωση  της καμπύλης (flattening curve)

Μιλάμε ήδη με όρους πανδημίας (Ο ΠΟΥ χρησιμοποίησε τον όρο επίσημα στις 11/03). Η οποία μάλιστα δε μπορεί να εξαλειφθεί . Μπορούμε όμως να μειώσουμε τον αντίκτυπό της.

Μερικές χώρες τηρούν παραδειγματική στάση. Η καλύτερη είναι η Ταϊβάν , που παρότι είναι εξαιρετικά συνδεδεμένη με την Κίνα έχει ως σήμερα λιγότερα από 150 περιστατικά. Η παρακάτω εργασία εξηγεί όλα τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν πρόωρα, τα οποία εστιάζουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Εκεί λοιπόν κατάφεραν να την περιορίσουν, αλλά οι περισσότερες χώρες δεν είχαν αυτή την τεχνογνωσία και απέτυχαν. Αυτή τη στιγμή, έχουν ένα διαφορετικό στόχο: το μετριασμό της διασποράς . Πρέπει να καταστήσουν τον ιό όσο το δυνατόν λιγότερο επιθετικό (να μειώσουν τα κρούσματα σε ποσότητα και να καθυστερήσουν έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού).

Αν μειώσουμε τις μολύνσεις όσο περισσότερο γίνεται, το σύστημα υγείας θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στους αρρώστους πολύ καλύτερα, μειώνοντας έτσι το δείκτη θνησιμότητας. Και αν το καταφέρουμε αυτό σε βάθος χρόνου, θα φτάσουμε στο σημείο όπου η υπόλοιπη κοινότητα θα μπορέσει να εμβολιαστεί και όλα αυτά να εξαλείψουν τον κίνδυνο. Έτσι, ο στόχος μας δεν είναι να εξαλείψουμε τις λοιμώξεις από τον κορονοϊό, είναι να τις καθυστερήσουμε.

Όσο περισσότερο τις καθυστερήσουμε , τόσο καλύτερα θα μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα υγείας, τόσο μικρότερος θα είναι ο δείκτης θνησιμότότητας, και τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί πριν μολυνθεί από τον ιό.

Πως μπορεί να επιτευχθεί η επιπέδωση της καμπύλης;

Μείωση κοινωνικών επαφών

Υπάρχει ένα πολύ απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε και έχει αποτελέσματα: η μείωση των κοινωνικών επαφών.

Αν γυρίσουμε στο γράφημα της Wuhan, θα θυμηθούμε ότι μόλις υπήρξε γενικευμένη καραντίνα, τα κρούσματα μειώθηκαν. Όταν οι άνθρωποι δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ο ιός δεν μπορεί να διαδοθεί.

Η τρέχουσα επιστημονική άποψη είναι ότι ο ιός μπορεί να διαδοθεί ως και 2 μέτρα μακριά αν κάποιος βήχει. Αλλιώς, τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος και δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Η χειρότερη μόλυνση συμβαίνει μέσω τον επιφανειών: Ο ιός ζει για ώρες ή μέρες σε διαφορετικές επιφάνειες. Αν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη, μπορεί να επιβιώσει για εβδομάδες σε μέταλλα, κεραμικά και πλαστικά. Αυτό σημαίνει ότι πράγματα όπως τα πόμολα από τις πόρτες, τραπέζια και τα κουμπιά από το ασανσέρ είναι τρομεροί παράγοντες λοίμωξης.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο πραγματικά μπορούμε να μειώσουμε το φαινόμενο είναι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών: Κρατώντας τους ανθρώπους στο σπίτι όσο περισσότερο γίνεται, για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να υποχωρήσει η επιδημία. Παρακάτω παρουσιάζεται σε γράφημα η προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων για κάθε σενάριο.

Καμπύλη πρόβλεψης κρουσμάτων για διαφορετικά σενάρια.

5. Γιατί το άρθρο έχει τίτλο “Ελλάδα σου χρωστάμε μια συγγνώμη για όσα θα περάσεις” ;

Όπως εκτενώς περιγράφηκε ο κοροναϊός ήρθε για να μείνει. Μεταδίδεται ραγδαία και τίποτα δεν θα καταφέρει να τον σταματήσει ολοκληρωτικά. Περισσότερο από το 70% πληθυσμού (αργά ή γρήγορα) τελικώς θα νοσήσει. H χώρα μας δυστυχώς ετοιμάζεται να περπατήσει γυμνή σε ένα μονοπάτι γεμάτο αγκάθια. Σε αντίθεση βλέπετε με την Ιταλία το εθνικό μας σύστημα υγείας είναι ΑΠΟΓΥΜΝΩΜΕΝΟ τόσο από προσωπικό όσο και από εξοπλισμό. (Αριθμός εντατικών στην Ιταλία ανα 100χιλιάδες κατοίκους =12.5. Αριθμός εντατικών στην Ελλάδα ανά 100χιλιάδες κατοίκους= 5.5)

Όσοι θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη στο προσεχές διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη αλήθεια. Το εθνικό μας σύστημα υγείας πάσχει σοβαρά από έλειψη σε γιατρούς και εξοπλισμό. Ελλιπέστατες υποδομές και ανεπαρκές προσωπικό μας καθιστούν πρακτικά αντιμέτωπους με ένα τεράστιο εθνικό κίνδυνο.

Ας ζητήσουμε λοιπόν συγγνώμη από την πληγωμένη Ελλάδα… Συγγνώμη γιατί τόσα χρόνια διορίζανε (αριστεροί και δεξιοί) κομματικούς στρατούς μέσα από ρουσφέτια.

-Αριστερά ρουσφέτια= https://www.youtube.com/watch?v=k0Jrial43pU

-Δεξιά ρουσφέτια= https://www.youtube.com/watch?v=oqFUxiqeIZs

Γιατί τόσα χρόνια κλέβανε με εξοπλιστικά προγράμματα (αριστεροί και δεξιοί) αντί να επενδύουν στην υγεία και την παιδεία.

Related image

Γιατί τόσα χρόνια διορίζανε ανίκανους και ανεπάγγελτους που έγιναν πολιτικοι διχως ένα λεπτό εργασιακής εμπειρίας.

Image result for ντορα επιτελους κοντη

Γιατί τόσα χρόνια κόβανε τα φτερά κάθε νέου που πάλευε να πατήσει στα πόδια του αξιοκρατικά. Γιατί τόσα χρόνια προσβάλανε κάθε νέο γιατρό ή νοσηλευτή με όνειρα και προσόντα. Γιατί τόσα χρόνια σπρώχνουν τους νέους με όρεξη και αγάπη για την πατρίδα ολοένα και περισσότερο στο δρόμο προς την ξενιτιά. Γιατί ακόμη και σήμερα νέοι που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες βρίσκουν τοίχο μπροστά στο ανίκανο κομματοκρατούμενο κράτος.

Mε απογοήτευση μοιράστηκε η ελληνίδα επιχειρηματίας Ελευθερία Ζούρου, την προσπάθεια της να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.

Παρακαλώ αποδεχτείτε τα statistics, marketing cookies για να μπορέσετε να δείτε αυτό το βίντεο

Δυστυχώς το μπαμ θα γίνει.. Η πολιτική ηγεσία το γνωρίζει καλά. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να το καθυστερήσει και πολύ καλά κάνει…Μα δυστυχώς αργά ή γρήγορα θα γίνει…

Όταν γίνει λοιπόν θα γίνει, εύχομαι ο καθένας μας να ‘χει τη δύναμη να αναμετρηθεί με τον ιό και να βγει νικητής !

Μοιραστείτε το άρθρο

Είναι ίσως η μοναδική φορά τη τελευταία δεκαετία που η κοινοποίηση ενός άρθρου μπορεί να σώσει ζωές. Πρέπει πρώτα όλοι να το καταλάβουν πως τα μέτρα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί μια καταστροφή. Η κοινοποίηση του άρθρου μπορεί να προβληματίσει όμως και να σώσει την επόμενη γενιά. Να την προβληματίσει για το τι πραγματικά ευθύνεται για όσα κακά έζησε η προηγούμενη γενιά.

Η στιγμή της δράσης λοιπόν είναι τώρα. Η στιγμή του προβληματισμού είναι… αύριο.Όταν η μπόρα περάσει…

 

1 Comment

  Δημήτρης Σαββίδης

   

  Λατρεύω την Ελλάδα και προσπαθώ να την εμπνεύσω.